My photo
Im juz an ordinary lady.. Nuthin special bout me.. I love my husband & my family so much... Like to do anything sound in my head tell me to do. Not too messy n clumsy.. Nice n friendly for sure.

Sunday, December 11, 2011

Si hijau Iceroom

Tadi 1st time pergi Iceroom kt Bandar Baru Bangi dengan my fren. Haha ketinggalan zaman betul aku ni. Dah lapuk kot.


Banyak pulak tu semangkuk. Jenuh aku nak abiskan. Sejuk rasa perut aku. Sib baik abis semangkuk tu. Yelah dah bayar mahal-mahal kan... heeeee


Nextime boleh try flavour lain pulak. Aku makan tadi yam and my fren plak blueberry.


Published with Blogger-droid v2.0.1

Jalan-jalan cari makan

Assalamualaikum...

Bila tgk jalan-jalan cari makan ni mmg buat aku terliur je. Dlm proses nk diet ni la memang menguji kesabaran aku.

Cuba bsabar dan terus bersabar. Huhu! Memang tak missed langsung nak tgk program ni kat tv. Kul 12 setiap ahad memang tcongok dpn tv tunggu Qi, bkn nk tgk dia pun tp nk tgk kt mane dia nk bwk pegi makan. Memang duk telan liur je depan tv. Rasa mcm terus nak terbang pegi makan. Ahaks... overacting kn!

posted from Bloggeroid

Saturday, December 10, 2011

Testing...

Dah lame rasanya tak update blog. Takde masa skrg, kt opis pun tak sempat nk update.. tengoklah nextime
..hhuhu jgn rindu-rinduan ;)

posted from Bloggeroid

Thursday, November 24, 2011

Alhamdulillah... rezeki 24/11/2011 - Huawei Ideos S7

Assalamualaikum...

Tak sangka pagi tadi dapat email ni..


Klik untuk tumbesaran...
      
Try call tapi tak dapat. Disebabkan KPT sebelah KPL je, aku pun decide pegi hantar by hand je. If mende ni xwujud ke boleh terus serang kan. hehehe...

Alhamdulillah.. pegi jumpa Pn Sarina & dia cakap boleh ambik hadiah tu lagi 2 minggu. Tak kisah la lama lagi pun asalkan betul kan. Tapi aku tak pernah terfikir pun ada cabutan bertuah ke apa masa buat kajian tu. Aku fikir kalau buat kajian tu untuk dorg simpan details mane tau nak bagi kerja lagi baik ke kan.

Tup-tup dapat email tu. So aku check dalam Website graduat.mohe.gov.my/kajiansusulan, aku fikir dorang akan undi untuk dapatkan hadiah. Rupanya dah terpampang nama pemenang & hadiah ape yg bakal dapat. Alhamdulillah, org ckp rezeki. Festime seumur hidup dapat merasai peluang macam ni. Syukur alhamdulillah...


Eksaited kot terpampang nama di situ.. :)
Aku pun sempat google amende la Huawei Ideos S7. Oh rupanya Android Tablet. Erk... dulu beria-ia nk beli Galaxy Tab ok. Cuma tak mampu. muahahaha. Tak sangka Dia balas kesabaran aku. Alhamdulillah.. Nanti dah dapat aku tunjuk ye.. ngeeeeee~



Notakaki: Di sebalik kesedihan yang sedang aku alami, Dia berikan aku rasa kegembiraan. Alhamdullilah.. syukur padaMu Ya Allah.

Thursday, November 17, 2011

Camnilah perangai orang melayu kita

Assalamualaikum & morning...

Tadi tengah sembang dengan kawan kat GTalk, menjadi kebiasaan bertanyakan menu breakfast pepagi. Dia cakap dia ambik nasi goreng, paru & telur goreng. Harga semuanya RM7!!!!!!!!! Mak aih.. cekik darah namanya. Baik ambik ayam 2 ketul kan.

Sangat tak patut. Bukan nak mengata bangsa sendiri, tapi hakikat yang nyata memang begini. Mana-mana pergi pun situasi tetap sama. Melayu hanya tau nak untung cepat tanpa memikirkan tentang pelanggan mereka. Tapi try tengok cara orang cina berniaga, mereka lebih mementingkan pelanggan terlebih dahulu dari untung. Sebabnya, apabila dah ada pelanggan tetap, untung akan berlipat kali ganda.

Tapi tidak bagi Melayu, sangat obses untuk cepat kaya tapi tak berfikir jangka masa panjang. Rata-rata bila orang cakap, contohilah cara orang cina berniaga. Macam mana dorang tak berjaya & kaya-raya, sebab dorang jujur & ikhlas. Melayu sesama melayu pun nak cekik darah.. Bila masa bangsa sendiri nak maju? Fikirlah....

Thursday, November 3, 2011

Kakak ipar Vs Adik ipar

Aduhai.. macam-macam rupanya ragam manusia ni kan. Aku ingin kongsikan kisah benar dari sahabat aku sendiri. Quite terkejut gak la bila dengar dia bercerita.

Pelik bila dengar kisah akak ipar dengki dengan adik ipar. Apa saja yang adik ipar buat semua tak kena. Tambahan pula adik iparnya sudah mempunyai tunang. Keluar dengan tunang pun tak boleh. Walhal abangnya sendiri tidak pernah bersuara. Si akak ipar tu nak si adik iparnya sentiasa menemani di rumah. Walhal dia sudah mempunyai suami & anak. Mungkin dia kepingin untuk kembali ke zaman bujangnya.

Bila adik ipar bergaya sakan, mulalah resah gelisah tak tentu arah. Ingin kelihatan lebih hebat & gah dari adik ipar. Kalau adik ipar pakai baju kurung moden, dia pula ingin pakai kebaya sendat & ketat. Bila adik ipar pakai heels 3 inci, dia pula inginkan heels 5 inci.

Pelik tapi benar. Memang berlaku dalam dunia realiti kita sekarang. 

Im gonna miss you.. so much!

Assalamualaikum & morning..

Mood bercampur baur. Happy sebab esok balik kampung, boleh jumpa yang tersayang. At the same time, i feel so sad. Semalam mendapat berita yang mengembirakan untuk kami berkongsi sama, tapi sangat sedih kerana bakal kehilangan sorang lagi ahli rumah HIJAU. T_T

Khairun Nisa... Itulah gerangan si gadis yang manis berkulit putih. Bakal meninggalkan kami serumah & warga MM2H juga. Nisa akan pulang ke negeri asalnya , Johor untuk memulakan kerja barunya di sana. Sedih.... tapi gembira kerana itu peluang terbaik untuknya. Kami semua, Kak Annin, Zaza, Fuza akan tetap mendoakan yang terbaik untuk dia. 

Im gonna miss u & all the sweet moment together... 
Aku mesti rindukan suara merdu ko.. Ko nyanyikan aku lagu.. "Jah oh Jah". Ko teman aku ke sana ke mari. Ko ambikkan air panas time aku nak makan megi. I gonna miss everything about you!


"Nisa, i wish u all the best in whatever u do in ur life. I'll always pray for you success. Jangan lupakan kami semua kat sini. Hope kita dapat jumpe balik semua one day.. Amin."




Notakaki: Hope our friendship will last forever!

Wednesday, November 2, 2011

Semalam yang tak seindah dari biasa

Assalamualaikum & morning..

Lamanya tak update blog. Bukannya kerja yang bertimbun membataskan semua, tapi rasanya seminggu dua ni asyik tak duk umah je. Camne nak update. Laptop berat plak nk bawak ke hulu ke hilir. Lainlah ada galaxy tab ke ape. ahaks! *hint

Semalam.. hari yang paling membosankan bagi aku. Selasa yang sangat tak best. Badan rasa lemau semacam. Mungkin dah lama tak drive jejauh pagi-pagi hari. Until this thursday, terpaksa berulang alik dari Shah Alam - Putrajaya. And on friday pulak drive balik Terengganu. Ya Tuhan, cukup rehat ke aku nanti?

Hopefully boss tak bacalah blog aku ni ye. Just nak update untuk semalam. Sangat-sangat lesu badan, sampaikan 1 keje pun tak aku sentuh. Yup, honestly! Seharian makan gaji buta. Astaghfirullah.... So harini aku datang ofis dengan penuh semangat untuk buat kerja tertangguh. Alhamdulillah... selesai sudah hampir separuh.

So, take a break kejap. Teguk air putih sambil makan kerepek, tetibe teringin nak bukak blog. So, update la terus. Alang-alang dah ade BE dua. hihihi! Nak cakap banyak sangat tu takde lah, lepas jugaklah minyak kete untuk 2-3 minggu, tu pun kalau tak bergerak jauh. 

Tapi semalam memang sangat-sangat down. Nak bercakap dengan orang pun malas aku rasa. Tapi sekurang-kurangnya takdelah aku nk berang tak tentu pasal kan.


Notakaki: Terkadang ada sesuatu yang bermain di fikiran kita sehinggakan menggangu konsentrasi kita untuk focus.

Tuesday, October 11, 2011

Eh, abang carwash ni pilih kasih plak.

Semalam pulang ke Shah Alam bersama Nisa. Dah lame jugak tak balik sana. Niat di hati nak pegi carwash yang aku selalu pegi tu. Sampai dah pukul 7. Nasib baik tak jem sangat jalan. Sampai je terus aku park kereta baik punya depan paip! hahaha! Kereta orang lain ikut turn, aku potong Q. Cik abang PATI tu dah senyum-senyum dah.

Aku: "Vakum ye.."
Abg PATI: "Iye..iye" (sambil tersengeh)

Yang aku salute kat dorang ni, buat keje pantas. Dalam 20-25 minit dah siap. Sebab tenaga kerja dorang ramai. If ade tak perfect sikit tu biaselah kan. Hasil kerja manusia, bukan robot. Robot pun kekadang ada silap.

Aku duk aje perhatikan customer lain. Aci & awek sorg tu semua keluarkan not RM10. Aku dah fikir, takkan dah naik harga carwash ni. Baru 2 bulan aku tinggalkan tempat tu. Hurm... mungkin jugak. Aku pun siap-siap keluarkan duit RM10.

Bila tiba turn aku...

Aku: (hulur duit RM10)
Tokei carwash: "Nak balance tak?" (sambil senyum)
Aku: "erkkk nak lah.." (spontan)

Wakaka.. apekah?? haiyo! Sape suruh tanya nak balance ke tak. Mestilah aku jawab nak. muahahah! Sebab selalunya aku kene cas RM8 je. So, rezeki aku lah semalam. Save RM2. :)

Pilih kasihkah dia? Erkkkkkkkkkk! Very the perasan kan! hahahaa.. Jangan marah!

WOW... ibu ajar anak jual tubuh?!

Assalamualaikum...
Selain mengajar anak perempuannya menjual tubuh, wanita terbabit menjadikan gadis itu yang berhenti sekolah ketika di tingkatan satu sebagai rakan penagih apabila mereka melepaskan gian dadah bersama ketika di rumah.
Terkejut pun ada.. terkilan pun ada. Macam-macam perihal manusia sekarang. Nak baca berita selanjutnya. boleh klik sini... Emak gian jual 4 anak

Saturday, October 8, 2011

Ke KL tanpa berkereta...

Assalamualaikum...

Hari ni sempat keluar KL. Teman Kak Annin ke Kinokuniya KLCC. Aku memollokan diri saja. Sebab macam terfikir ada mende yang nak dibeli. Macam tak caya pulak kali ni ke KL tanpa drive. Erti kata lain, aku naik public transport. Exercise la katakan. Nak drive pun macam malas je. Nak cari car park lagi & bersesak-sesak di atas jalan.


Park kereta kat Putrajaya Sentral, aku naik KLIA Transit ke KL Sentral. Naik KLIA Transit lengang lagi, tapi once dah sampai KL Sentral, paham-paham jelah. Memang dipenuhi manusia di sekeliling.

Pinjaman dari Pakcik Google
Sempat aku terpandang 1 situasi ni, 2 orang perempuan; sorang gadis sempurna & sorang lagi gadis 'separa' buta. Sebab apa aku cakap separa buta? Aku dari jauh terpandang 2 gadis ni berjalan elok je dari arah pintu keluar LRT. Tetibe, bila sudah melepasi kaunter tiket, gadis 'separa buta' ni mengeluarkan tongkat & terus meraba-raba lantai. Aku jadi pelik. Apekah muslihatnya? Macam-macam....

Then terus menuju ke Konikuniya KLCC. Kebetulan my fren pun suruh carikah novel Badai Semalam. Rasanya macam novel dah lame. Tapi memang ada stock kat situ.


Tak lama pun kitorang kat sini, lepas beli buku terus makan kat food court. Ketagih pulak aku Maggi Goreng Mamak kat Nasi Kandar Corner tu kan, sambil pekena Syrup Float segelas. Alhamdulillah..kenyang sudah perutku setelah hanya mengalas perut dengan 2 biji pisang b4 turun dari rumah.

Then, bergerak pulak ke Jalan Masjid India. Kononnya nak beli kasut & beg, tapi ter'over' bajet pulak di situ. Terbeli pulak tudung & blouse kat Kedai Muaz tu. Hadoi.... ni yang aku malas nak keluar jenjalan. ahaha! Mata, tangan memang takleh nak kontrol sangat bila tengok yang mana berkenan. 

Google: Tak pernah lengang tadi kunjungan orang ramai setiap masa.
Nasib baik jugak masa tu dah lepas hujan. Ada pun hanya rintik-rintik. Tak langsung membataskan pergerakan aku ke sana ke mari. Cuma aku agak lemas sikit dengan keadaan yang memang crowded ni. Nak berjalan pun bersentuh hidung! aduhai!

Tak lama jugak di sana. Lebih kurang pukul 3 lebih aku dah gerak balik Putrajaya. Penat kot badan. Sampai umah ngam-ngam azan asar. ZzzZzzzzzZZzzz

Thursday, October 6, 2011

Nak mengemis guna anak, tapi selfish!

Assalamualaikum...

TERSELAMAT...bayi berusia enam bulan diselamatkan penguat kuasa JKM manakala ibunya ditahan, semalam.  


TAWAU: Panik dan terlalu takut dicekup pihak berkuasa, seorang ibu hilang pertimbangan sehingga sanggup mencampakkan bayi lelakinya berusia enam bulan ke laut semata-mata untuk menyelamatkan diri apabila diserbu pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kerana disyaki mengemis di pesisiran Pantai Sabindo, di sini, semalam.

Terbaca satu berita di myMetro pagi ni; Rela humban bayi. Ish, seorang ibu sepatutnya melindungi anaknya, tapi dicampak-campak pulak. Ke dalam laut pulak tu! Nak mengemis pandai pulak gunakan anak sebagai bahan. Anak yang tak kenal erti apa-apa, dibawa ke hulu ke hilir, berpanas hujan demi mendapatkan sesuap nasi. Tapi bila untuk selamatkan diri, anak pulak yang jadi mangsa.

Kalaulah si anak tu boleh bersuara, mesti dia rasa terkilan dengan sikap ibunya yang sedemikian. Aku paling sedih bila tengok ibu yang mengemis di jalanan yang menggunakan anak, diletakkan anak itu diribaan. Oh, inilah kehidupan yang nyata dapat kita tengok di merata-rata. Even kat KL sekalipun, banyak sangat ok.

Wednesday, October 5, 2011

Alahai kak... berdiri je ke depan pintu tu?

Ramai betul yang menunggu di depan pintu lif. Kebetulan time orang baru pulang dari kerja. So, berebut-rebutlah penghuni flat yang ingin mendaki naik ke atas. Kelihatan seorang akak cantik berada di barisan hadapan pintu lif. Beria sungguh ia menunggu hampir 5 minit lamanya.

Korang mesti boleh imagine punya. Berdiri di depan pintu sambil menggalas beg tangan di bahu, sambil berpeluk tubuh. Setibanya pintu life terbuka, kelihatan agak ramai yang keluar dari perut lif. Dengan tidak semena-mena pintu lif cepat pula tertutup.

Tapi, si gadis yang berada di barisan hadapan tadi hanya mampu memegang pintu lif, bukan menyekat ia daripada tertutup. Walhal boleh sangat dia menggunakan tangan kurniaan Allah tu untuk menyekat pintu. Takkan tersepit punya tangan tu.

So, kitorang yang di barisan belakang ni hanya mampu melihat pintu lif tertutup tanpa ada seorang penghuni pun yang masuk.. Oh man.... Kenapakah ia terjadi. hehhee... Sabar jelah.. So, kitorang pun bergegas ke lif satu lagi, kebetulan pintu tu terbukak kan.. Yang tak tahannye tu, dia pun follow kitorang semua naik lif yang sama. aduhai kak oi...

Kalau 10 orang ada orang macam akak tu, abislah. Entah bila dapat masuk ke perut lif tu kan.. hehehhe!

Never Make Women Cry

MENARIK UNTUK LELAKI TAHU... NEVER MAKE WOMEN CRY...

Wahai Tuhan, mengapa wanita sering menangis?

Jawabnya:

Kerana wanita itu unik.
Aku ciptakannya sebagai makhluk istimewa,
Ku kuatkan bahunya untuk menjaga anak-anaknya,
Ku lembutkan hatinya untuk memberi rasa aman,
Ku kuatkan rahimnya untuk menyimpan benih manusia,
Ku teguhkan peribadinya untuk terus berjuang pada saat yang lain menyerah,
Ku berikannya naluri untuk mencintai anak-anak dalam apa jua keadaan sekalipun,
Ku kuatkan batinnya untuk tetap menyayangi walau dikhianati oleh teman,
Walau disakiti oleh “orang” yang dia sayangi..
Wanita makhluk kuat,
Tetapi jika satu saat dia menangis itu kerana Ku berikannya air mata untuk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.

“WANITA itu ISTIMEWA”

 

Tuesday, October 4, 2011

Bila hati sudah berubah...

Rambut sama hitam, hati lain-lain. Yang kaler rambut biru, merah, kuning tu lagilah tak sama kan. But, hakikatnya takde siapa yang tahu hati orang. Hati manusia boleh berubah dalam sekelip mata. Hanya dia & Yang Maha Esa saja tahu mengapa ianya berubah. Kita tak boleh nak buat andaian sendiri. Mungkin ada sebab musababnya.

Bila hati sudah mula berubah, sepatah kata pun takkan diendah. Apa yang kita usahakan langsung tak dipedulikan. Pendek kata, segala-galanya akan berubah.

Wahai manusia, di manakah letaknya perasaanmu?

Sedih.. sangat sedih. Lately banyak sangat story buang anak. Sometimes, perkara ni macam bermusim. Selepas reda sekejap, dia naik balik. Setiap helaian newspaper, ada je berita yang boleh meruntun jiwa bila membacanya. Hanya orang yang tiada perasaan je yang tak merasa itu semua.

Di mana silapnya? Sekarang bukan masa untuk nak tunding jari kepada sesiapa. Semua dah terjadi. Kalau nak dibendung, di awal-awal lagi sudah dikawal. Bukan setelah ianya terjadi. Perkara seumpama ini memang takkan pernah pupus selagi manusia bernyawa di muka bumi.


Sources: Harian Metro Online

Kasihan pasangan yang berkahwin sudah lama namun masih tidak dikurniakan anak. Berlainan pula segelintir kelompok yang zalim. Sanggup melakukan apa saja demi kepentingan diri. Sebelum 'terlanjur' tidakkah mereka terfikir? Bila sudah susah, mulalah buat sesuatu yang diluar kawalan.

Fikir-fikirkanlah ya...

Merempit bagai nak rak, tetibe tersadai..

Assalamualaikum...

Aduhai.. nak gelak pun ada, kesian pun ada. Bukannya dilabel sebagai minah rempit. Minah ni penunggang motosikal sopan punya. Itulah dia pooja aka Fuza, adik kecik dalam rumah kitorang.

Kebetulan pagi tadi, dia naik motor ke ofis. Punya bersemangat oke, sebabnya motor tu dah lama tak digunakan. Dia gerak awal dari kitorang. Biaselah dah naik kereta mana boleh menyelit sangat kan.

Tak sempat kitorang sampai separuh jalan, tetibe dengar Zaza duk bercakap telefon...

"Haa.. awk tunggu la situ.."

Aku dah macam boleh agak ni. Mesti ada kaitan dengan Fuza. Zaza cakap Fuza tersadai area Jabatan Peguam tu. Mujur jugak kitorang belum melepasi kawasan tu. Sampai area situ, tengok-tengok ade awek cun sorang kan. Duk tepi jalan sambil tekan-tekan henset. ahakss... Fuza...fuza..

Rupanya minyak motor dah kering! Bukannya rosak ape. Ish... tu la next time check dulu. Katanya baru diisi minyak hari tu, tapi xguna motor. So, dia ingat minyak tak luak. huhuhu! Before tu bukan main dia merempit potong semua motor, last-last motornya mati sebelum trafik light. aiyooo! Kitorang gelak sakan la kat situ.. huahahahaha...

Lepas tu, aku hantar Kak Annin & Nisa ke opis dulu. Then, datang ambik Zaza ke Pam Minyak. Aduhai... begitulah al-kisahnye di pagi hari selasa ni. Nak tengok gambar curi time dorang tengah isi minyak motor? heeeee

Kebetulan jalan dah lengang, orang dah masuk ofis daa.. hehe

Zoom skit tengok muka mangsa keadaan :D sedeynyeee...

Monday, October 3, 2011

Orang tak merasa apa yang kita rasa...

Assalamualaikum & morning...

Honestly, at this moment aku sangat merindui sesuatu yang telah tiada di sisi aku. Entah kenapa aku sangat mengingatinya. I cant lie to myself. I really miss it. Apalah daya aku menghindar sekiranya hati tak mampu melakukannya. Sedangkan tiada siapa yang kisahkan akan diri aku.

Makin aku mencuba untuk melepaskan semua, makin kuat ingatan aku padanya. Aku cuba untuk menjauh dari semua kenangan yang pernah ada, tapi kenangan itu tetap menghantui aku. Ibarat ada satu suara yang sentiasa bergema di cuping telinga. 

Tanpa disedari, manik jernih mengalir lagi. Aku dah cuba untuk menyekat ia dari jatuh namun tetap gagal. 

"Kenapa dikenang apa yang dah berlalu pergi...?"

Aku hanya manusia biasa yang punya hati & perasaan. Itu adalah anugerah terindah yang pernah aku ada. Terkadang perasaan itulah yang akan membunuh. Rasa akan mati. Entah bila hidup kembali. Tak mungkin orang dapat merasa apa yang sedang kita rasa. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul beban.

Apabila sesuatu yang terjadi tanpa diduga, rasa ralat akan ada. Memang ada sebab musababnya, tapi jika tiada jawapan bagi sesuatu soalan, ia akan tergantung tanpa jawapan. Entah sampai bila.....

Friday, September 30, 2011

Ada sesuatu yang dapat dirasakan...

Assalamualaikum..

Setelah terlihat beberapa video yang dipublish rakan-rakan Facebook tentang kejadian ribut kuat yang terjadi di Kuala Terengganu beberapa hari lepas, terdetik di hati ingin menghubungi umi di kampung. Mungkin kejadian tu tak terjadi di Besut, tapi hati tetiba sayu ingin mendengar suara umi tersayang.

Setelah sampai di ofis, lebih kurang jam 11am lebih, aku menelefon umi. Lambat pulak talian dijawab. Mungkin tak mendengar bunyi phone. Sebelum sempat aku matikan talian, terdengar suara orang menjawab phone. Oh, rupanya umi aku sibuk di dapur. Mengemas apa yang patut. Biaselah, tiada pembantu di rumah, begitulah keadaannya. 

Aku hanya bertanya khabar umi, abah & adik-adik. Sometimes terasa macam tersekat untuk bersuara. Before that rasa macam banyak mende nak tanya. Tetiba umi bersuara...

Umi: "haa.. dah tu macam mana?"
Aku: "(gelak) macam tu la.."

Uiks.. macam ada sesuatu yang umi dapat rasakan. Sebab soalanya seolah-olah ingin mengetahui sesuatu. 3 kali jugak soalan itu diajukan kepada aku. OMG.. apekah umi dapat rasakan sesuatu yang sedang berlaku pada diri aku. Betapa kuatnya naluri seorang ibu. Tapi nasib baik aku sempat mengelak, berceritalah aku tentang ujrah PTPTN yang baru aku hantar last 2 weeks. 

Dalam kepala ligat jugak cari point lain. Takut-takut ter'stuck' lagi perbualan aku. Tapi mujur tak lama kami berborak, setelah hampir 9 minit perbualan kami tamat. Lepas tu aku berfikir, ape yang umi nak tanya sebenarnya ek... hurm.... Seakan-akan dia ingin mendapatkan sesuatu kepastian dari aku.... Takpelah, terkadang mendengar suara orang tersayang boleh buat kita lupa segala masalah yang ada... :)

Monday, September 26, 2011

Ada depan mata tapi....

Alhamdulillah rezeki... sekarang ni non-stop jemputan open house. Dah seminggu berturut-turut rasanya asyik makan free je. Kat ofis, umah member-member, esok pulak sambutan Aidilfitri Kementerian Pelancongan Malaysia pulak.Makan-makan-makan!

Kesian perut tak sempat mana nak rest. Kalau pegi open house tak makan kan, tolak rezeki pulak. Kalau duk tengok orang makan, mesti terliur punya. hehehe! Nak tak nak mesti suap semulut dua, semuanya makanan yang penuh dengan kolestrol. aduhai pun...

Nak exercise jauh sekali kan. Taman bukan main terbentang depan umah, almost 2 months stay situ belum penah jejak lagi ok. Hebat tak?! ;p InsyaAllah, dis week nak start dengan azam baru. Sport shoes semua dah ada dalam genggaman. (selalu ada alasan kan.)

So, hopefully lepas ni xde alasan sport shoes kt kampung lah, masih belum beli lah.. hehehe! Dah bole jogging2, jalan-jalan kaki, exercise skit-skit kt taman tu. Yang penting kene konsisten & komited. Jangan buat keje separuh jalan je. aduhai... itulah masalah paling besau.

Masa study dulu tau pulak exercise nak release tension, sekarang ni kalau stress sikit, makan then tido. Omaigod, mana tak besar badan kan.... Makan pon kene kontrol jugak, ingat lepas abis musim open house ni, just nak ambik nasi seminggu sekali. Hope bjaya dengan jayanya lah tanpa ada sebarang anasir-anasir jaat yang mempengaruhi.. eheheheh!


Notakaki: All the best to me..............! Hoyehhhhhhhh ;)

Jika dapat diputar kembali waktu dulu...

Mana mungkin kita dapat kembalikan masa yang telah berlalu. Past is past. Jangan pernah kesali apa yang telah terjadi. Jangan hentikan langkah kaki di sini. Mungkin hidup tak seindah yang dihajati, tapi percayalah takdir Ilahi.

Bukan hidup tak berlaku adil pada diri, tapi kita sendiri yang menganiayai. Jangan pernah disangkal itu & ini, kerana ianya rencana dari Yang Maha Mengetahui. Siapa kita? Pernahkah kita terfikir segala kurniaan yang telah Dia beri dari dulu hingga kini, rasanya tak terhitung dengan 20 jari. Pernahkah ada sekelumit kata syukur meniti di bibir setiap hari? Sedangkan Dia tidak pernah menzalimi hambaNya yang kerdil ini.

Kalau pun ada satu nikmat yang hilang kini, ingatlah berapa banyak yang telah Dia beri selama ni jika dibandingkan dengan apa yang telah diambil kembali.

Dear eyes, dont make me suffer...

I couldnt sleep... I've trying enough to close my eyes but i'm still awake until now... 3 o'clock already. There's lot of thing on my mind. My body is damn weak. How tired my mind. Oh God, please make me stop thinkin all these craps..

Notakaki: "Allahummabismika hayya waamut..."
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, September 15, 2011

Dengar lagu boleh effect mood ke?

Mood & lagu... rasanya susah nak dipisahkan. Kalau time sedih mesti akan dengar lagu sedih kan, mulalah bergenang air mata. Kalau tetibe berkumandang lagu yang ada kene mengena dengan diri kita pulak, mulalah start nak jiwa kacau. 
 
Begitu jugak sebaliknya, kalau hati tengah happy or berbunga-bunga, lagi lah heavan rasanya. Betul tak? Kekadang, bila rasa merindu or sedih jiwa lara... mesti kita akan dengar lagu sedih. Konon-konon lagu tu ade kaitanlah kan dengan diri kita. Bukannya mendengar lagu sedih makin buat kita sedih?

Boleh tak, time bersedih kita dengar lagu happy, lagu rock ke ape. Sesetengah orang mungkin boleh. Sesetengah orang akan melayan lagu megikut mood semasa mereka. Kalau time happy tapi mendengar lagu sedih, mungkin boleh dikawal lagi perasaan tu. So bergantunglah kepada kekuatan hati masing-masing.
Kekadang sesebuah lagu jugak boleh memberi kita semangat dan inspirasi untuk terus berdaya. Ada satu kisah tentang kawan aku ni... Sedih punya pasal, tengah driving sambil dengar lagu sedih, siap meraung-raung dalam kereta. Tak pasal-pasal pegi langgar divider jalan. huhuhu.. Tak nak la sampai jadi camtu kan. Pendek kata, lagu boleh mengubah mood kita dalam sesuatu keadaan.

Notakaki: Banyak jugak lagu yang berkaitan dengan aku.. ade jugak yang orang tujukan untuk aku. ;)

Dah tua bangka, lagi tak tau nak berfikir

Ish sangat teruklah.. kekadang tu tak tercapai akal nak fikir. Haaa.. kang tetibe aku nyanyi lagi Elyana kang. Yelah, maunye tak bengang & sakit hati. Makin berumur lagi susah nak berfikir. Nak cakap tak belajar tinggi kan, keje dah elok je.

Or semakin tinggi tahap pelajaran tu semakin ketat otak nak berfikir? Yelah, mende yang sepatutnya kita tahu kot, takkan lah mende camtu pun orang nak keje ajar satu-satu..... Kalau budak tadika pun rasanya reti berfikir jauh lebih hebat dari spesis camni. Bukan nak mengata sangatlah, tapi terlampau sakit ulu hati fikir keadaan camtu. Or tetiap kali ia terjadi, kene sound reramai, orang yang tak bersalah pun kene sekali. Not fair to others la kan... bingit jugak telinga orang len dengar. 

Nak aku bagi contoh?? Ok...
Dah nampak ada tanda larangan NO ENTRY, masih degil juga nak masuk ikut situ. Then bila bertembung, dengan penuh berlagaknya suh orang lain yang dijalan yang betul tu berundur. Ape ke hal tu??? Takkan tak reti nak baca??? Sangat tak logik kan.. So, fikir-fikirkanlah...

Apepun, nak ingatkanlah....(sebab tak dapat dikenalpasti siapakah yang bertanggungjawab.. if tau pun, dia bukan ade blog nk baca entry aku ni kan...) Bila dah umur makin meningkat tu, sepatutnya tahap pemikiran tu makin bagus or cerdik. Bukan makin nak jadi macam budak umur 5 tahun. Sekarang ni pun, dah ramai kanak-kanak genius kan.. memang tak dinafikan. Hopefully, genius dgn cara yang betul la..and jangan sampai jadi insane. huhu....

Sebab, ade one of my fren... study sampai menjadi hampir gila. Nauzubillah... Omaigod. Terlampau stress ke camne tu. Or banyak sangat yang nk dipelajari sampaikan dah overload. Jangan jadi camtu oke. Berpada-pada untuk menjadi bijak.


Hati.. sangat susah dimengertikan

Assalamualaikum...

Hati....kalaulah boleh dilihat dengan mata kasar camne keadaan hati bila dah remuk redam. Eh mungkin tak berubah pada fizikalnya, tapi sangatlah meninggalkan kesan yang mendalam. Biasa kita tengok hati ayam, hati lembu... 

Hati.... suatu benda yang paling susah aku nak faham, even diri sendiri pun. Tambah-tambah pulak pelbagai penyakit hati yang ada sekarang. Tapi lately, aku sangat susah hati. Entahlah.. kekadang tak tau puncanya kenapa. Tapi runsing tu sentiasa menyelubungi diri. Bukan aku tak ingat Dia, bukan jugak tak ucapkan kalimah-kalimah suci. Tapi perasaan tu sentiasa datang. Puas aku pujuk hati, merayu pada Dia agar ditenangkan hati....tapi macam masih belum sempurna.
Seakan ada sesuatu yang bakal terjadi...or dah memang terjadi? Yang membuatkan hati aku tak menyenangi keadaan itu. Wallahualam.... Aku cuba alihkan fikiran dari terfikir tentang itu, tapi tak sampai 24jam, kembali datang. 

"Dear Almighty Allah, I may not understand right now but I trust You."

Itulah yang selalu aku sematkan dalam kepala. Whenever I go and whatever I do, I'll always remember that. Kekadang orang cakap kita emo & fikir bukan-bukan... Sometimes ape yang kita fikir tulah mendenya betul. Bak kata orang, firasat. Apa yang hati kita fikir akan naik ke otak.. mulalah bergolak macam-macam.

Aku tak suka banyak berfikir... so sakit otak. Tak sanggup menzalimi diri sendiri. Better aku tidur. Itulah terapi paling mujarab. Before tido jangan asyik fikir, nanti termimpi pulak. Set mind, clear everything...and then baca ayat Kursi sekali. Tidurlah dengan tenang & nyenyak ye murid-murid... huhuhuh

Oklah, taknak merepek banyak sangat. Pening pulak korang baca. hehehehe..... 

Tuesday, September 13, 2011

Only Love

2am and the rain is falling
Here we are at the crossroads once again
You're telling me you're so confused
You can't make up your mind
Is this meant to be
You're asking me

But only love can stay
Try again or walk away
But i believe for you and me
The sun will shine one day
So i just play my part
Pray you'll have a change of heart
But i can make you see it through
That's something only love can do

In your arms as the dawn is breaking
Face to face and a thousand miles apart
I've tried my best to make you see
There's hope beyond the pain
If we give enough
If we learn to trust

I know if I could find the words
To touch you deep inside
You'll give my dreams just one more chance
To let this be our last goodbye

That's something only love can do 

Monday, September 12, 2011

Tak dapat yang itu, kita dapat yang lain...

Assalamualaikum...

Bangunan sebelah (Kementerian Pengajian Tinggi) bukan main besar & meriah buat open house. Siap ada nyanyi-nyanyi lagu raya, kitorang berjalan jela menuju ke kafe dengan penuh keyakinan kan. Sambil jalan tu jeling-jeling keadaan sekeliling, ade yang sedang beratur ambik mee goreng, xkurang jugak yang tengah makan satey. Mak aih, kecur liur kitorang. 

Sampai dalam cafe... sah! Kosong je meja kan. Yang bukaknye kaunter jual air. huhu... Ade jugak kawan-kawan yang cakap... 

"Ala... jomlah kita makan kat open house dorang ni. Bukan dorang tau pun."

Erk... org tengok pelik je kt kitorang, yelah.. jalan-jalan pusing bangunan, ade pulak yang pegang purse kan. So, dorang pikir ape la yang kitorang nak beli di tempat makan free ni... huhuhuhu!
Sedih, naik balik ofis dengan perasaan yang kuciwa. Siap meeting nak order McD Delivery. Hopefully McD Alamanda buat la penghantaran ke ceruk presint 5 ni kan.. ahakss! Tetibe teringat ade dapat memo open house level 13. Ape lagi.. berlumba la masing-masing naik atas. Yang tak tahan tu, tapau nasi bawak turun bawah, naik balik ambik soto pulak. hadoi.. semua kelaparan kan. Dah la breakfast tadi xmkn ape pun. Ai makan sandwich je 2 keping tu pun perut still berangin..

So, moral of the story... bersabarlah, mesti ada ganjaran lain yang menanti. Hihihi! Mungkin jugak kebetulan kan. Tapi kalau everyday ade open office best jugak kan... seminggu jimat duit makan. wahhhh! :)

Ingatlah sikit diri kita siapa....

Dulu dah berpakat untuk buat itu ini bersama. Dah bersetuju dengan apa jua perkara. Tapi bila makin lama, makin terlupa pula apa yang pernah dipersetujui. Malah lagi nak melebih-lebih, seolah-olah dia pulak yang jadi tok ketuanya. 

Kita kene fikir, bila hidup berkumpulan atau pun beramai-ramai, suara majoriti mesti dititikberatkan. Bukannya kita hidup sebatang kara di hutan rimba. So, if ada apa-apa bincanglah terlebih dahulu dengan yang lain. Bukan main ikut kepala kita saje. Mungkin tak semua orang akan menolak ape yang kita utarakan, unless mende tu sangat tidak logik & membebankan semua pihak.

Kita takkan tahu apa yang tersirat di hati orang lain. Malah diri kita sendiri pun sangat 'unpredictable'. Boleh ke kita jangka apa yang terjadi pada diri kita? Kita hanya boleh mengawalnya tapi tidak boleh menetapkannya.

Kebiasaannya, orang sebegini akan bersikap selfish (pentingkan diri sendiri) untuk kepentingan diri sendiri & takkan akan menguntung orang sekeliling. Umpama parasit, ia enak menumpang di dahan pokok, tapi malangnya si dahan pokok yang reput. Akhirnya, benefit hanya memihak di sebelah pihak saja.



Friday, September 9, 2011

Kasihku tiada penghujung

"Takkan bisa hatiku berubah
Bila ditimpa dugaan dan badai melanda kita
Teguh berdiri cinta yang ada

Takkan bisa sekali-kali kasihku berubah
Bila bertindanan halangan tiba
Kesetiaanku tetap serupa
Kasih tak kan berubah

Ku percaya cinta harus bersama
Bukan terpisah ke hujung dunia
Ku cuba menanti
Walau lebih lama lagi...."

Thursday, September 1, 2011

Tak mampu melawan takdirNya

Assalamualaikum & selamat hari raya....


Sesungguhnya aku tak mampu melawan takdir yang mendatang. Buat masa sekarang, aku tetap akan lalui & harungi apa yang sudah tertulis untuk masa ini. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Aku hanya mampu berdoa untuk lakukan yang terbaik untuk hidup aku. Apa kata orang, biarkan. Sampai bila kita nak dengar cakap orang. Kalau kita terpengaruh dengan kata-kata orang, apa guna kata hati sendiri. 

Kenapa perlu sisihkan diri sendiri. Orang lain tak berhak untuk menentukan hidup kita. Segalanya di tangan Tuhan. Mendengar pandangan orang memang boleh, tapi fikirkanlah untuk diri kita sendiri. Mana yang baik, teruskan. Mana yang dirasakan tak elok, tolak tepi secara sopan.. hehehe!

Apapun, kita hanya manusia biasa. Apa yang tertulis untuk kita, itulah takdirnya. Kita tak mampu melawannya. Mesti ada sebab musababnya, bukan? Dia tahu apa yang terbaik untuk kita & Dia sudah menulis setiap perjalanan hidup kita.

Notakaki: "Ya Allah, Kau dengarilah doa-doa di setiap sujudku. Kau kurniakanlah keberkatan hidup kepadaku. Kau perkenankanlah setiap bait-bait kataku. Semoga limpahan rahmatMu sentiasa untukku. Amin..."

Monday, August 29, 2011

Bommm...bommmmm....bommmmm! Mercun berbunyi....

Assalamualaikum...

Yeayyyy esok raya. Mesti korang semua sibuk duk buat persiapan raya kan. Yang baru dapat pulang ke kampung halaman tu, hati-hati di jalan raya. Bawak kereta jangan laju-laju. Ingatlah orang tersayang. Yang sudah berada di kampung, janganlah malas-malas nak menolong ibu ayah di rumah. Masak lemang, ketupat, rendang. Kemas umah, pasang langsir, sapu sampah, tukar sarung kusyen baru. heheheeh!

Kanak-kanaklah yang paling gembira menyambut raya. Yang duk main mercun tu, berpada-padalah. Jangan sampai cedera & putus jari pulak. Dah tak dapat nak beraya.. janganlah menyeksa diri sendiri ye adik-adik.


Di kesempatan ini, saya nak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri & Maaf Zahir Batin kepada semua rakan taulan, sahabat handai & kenalan tak kira jauh mahupun dekat. Mohon ampun atas kekhilafan yang pernah ada. Semoga lebaran kali ini lebih bermakna di samping keluarga tercinta & insan tersayang.


Friday, August 19, 2011

"Kalau dah ada orang sayang tu, terima jelah..."

Assalamualaikum..

Tak semudah tu nak terima kehadiran orang dalam hidup kita. Memang betul, orang kata lebih baik kite terima orang yang lebih sayang kita, berbanding kita yang sayang orang tu. Sebabnya, kalau pun kita tak menyayangi seseorang itu, ia boleh dipupuk hari demi hari. Yang penting, ikhlas untuk menerima & bukalah hati.

Kalau orang yang menyayangi kita, takkan dia akan buat sesuatu yang takkan membahagiakan kita. Dia akan sedaya upaya membuat kita gembira & menjadi sebahagian dari hidup mereka.

Kalau sebaliknya, hanya kita yang lebih menyayanginya. Mungkin sayang dia pada kita tak begitu kuat sehinggakan dia sanggup melukakan hati kita. Sebabnya dia siap sedia tahu kita akan menyayangi dia walau apa yang terjadi. Yang sakitnya di kemudian hari adalah diri kita sendiri...

Renung-renungkanlah.....

Mode: Keliru.........................

Wednesday, August 17, 2011

Hanya PadaMu aku bermohon...

Assalamualaikum....

"Ya Allah, Tuhan sekalian alam. Hanya padaMu aku bermohon dan berserah diri. Kau berkatilah hidup ku ini & Kau rahmatilah daku. Kau permudahkanlah semua urusan kehidupanku. Setiap apa yang berlaku, hanya Engkau yang lebih mengetahui segalanya. Ya Allah Ya Tuhanku, berikanlah aku petunjukMu agar aku bisa meneruskan kehidupan yang serba mencabar ini. Kau berikanlah aku kekuatan hati & jiwa untuk aku terus mentaatiMu, untuk aku terus bermunajat kepadaMu."

"Ya Allah, andai ini sudah tertulis jalan takdirku... aku redha menerima semua ketentuanMu. Berikanlah aku pahala di atas rasa redha ku ini. Tunjukkanlah jalan yang sebaiknya untukku. Agar aku bisa membuat keputusan yang pasti. Apabila ada persimpangan di hadapan, agak buntu rasanya diriku. Bagaimana harus ku membuat pilihan yang terbaik. Ya Allah, akulah insan yang rapuh hatinya. Tenangkanlah jiwaku menghadapi semua ini...."
Notakaki: Mengapa mesti ada persimpangan? Andai tiada persimpangan mungkin juga hidup ini takkan menjadi indah....

Friday, August 12, 2011

Amalan kad raya sudah dilupakan?

Alhamdulillah.. sedar tak sedar sudah 12 hari kita menunaikan ibadah puasa. Kejap je masa berlalu. Lagi 2 minggu lebih kita semua akan menyambut hari raya. Lagu raya dah kedengaran di sana sini. Dah ramai jugak orang dah buat persediaan menyambut aidilfitri. Tapi aku je masih tak rilek-rilek je. Baju raya pun tak tempah. Plan nak beli dah ready made. Tapi tak tahulah bile dapat shopping raya. Bukan takde masa, tapi duit takde. muahahha! Takpelah, nanti mintak loan Pa & Ma.. ;p

Bila dah nak dekat raya ni, tetibe rindulah nak terima kad raya dari kawan-kawan macam dulu. 4-5 tahun dulu selalu je excited tunggu posman datang umah, mane tau kot2 ada kad raya aku. Then, lumba-lumba kumpul kad raya siapa yang paling banyak dapat. ahakss!

Tapi zaman teknologi yang serba moden skrg ni, kad raya macam dah terhapus. Mungkin ada yang masih menggunakan kad raya, tapi bila dah ade FB, email, SMS, MMS.... kita senang je nak hantar ucapan raya melalui method tu. Lagipun dorang cakap murah, mudah & cepat. Tak perlu pergi post office, beli stamp.. bila pos pulak makan masa 3-4 hari untuk sampai.

Tapi bagi aku, kad raya ni adalah sesuatu yg sangat mempunyai sentimental value yang tinggi pd kita. Yelah, dah berzaman-zaman kad raya digunakan sebagai penyampai ucapan, takkan zaman moden akan melenyapkan semua tu. Tidak perlulah membeli kad yang mahal-mahal, asalkan ianya ikhlas tanda ingatan kita pada seseorang. 

Diharapkan amalan menghantar kad raya masih lagi segar & hidup di kalangan kita semua...
Notakaki: Rasa macam nak promote address umah la, mane tau ade yang ikhlas nak hantar kad raya.. muahahhah! Jangan ade yang tetibe datang hantar rombongan meminang dah. Scary oke :p

Related Posts with Thumbnails