My photo
Im juz an ordinary lady.. Nuthin special bout me.. I love my husband & my family so much... Like to do anything sound in my head tell me to do. Not too messy n clumsy.. Nice n friendly for sure.

Tuesday, July 27, 2010

Pelik & Tak logik langsung!

Ok... penah dengar radio kan? Mustahil la tak pernah.. hehehe! Ok, bagi aku iklan dalam radio ni banyak yang tak logik & ade jugak yang pelik semacam. Memang kita tak dpt nak tengok dengan mata kasar macam iklan dalam TV. Tapi, pembuat iklan dalam radio ni sedaya upada nak bg pendengar faham maksud yang cuba disampaikan secara audio'lize'.

Contoh cam iklan dalam Sinar.FM. Yang pasal credit card HSBC islamic. Yang tak logiknya, perempuan tu panggil penjual sayur tu dengan panggilan pakcik, tapi suaranya gaya orang muda. Ok, mungkin yang tu tak berapa sangat kot. Tapi, maksud yang cuba disampaikan ialah boleh menggunakan credit card tu di mane-mane kedai runcit di merata tempat. Tapi buat situasi di pasar. Macam manalah pakcik penjual sayur nak bawak CC swipe machine? erkk... Lagipun kat kedai runcit sekarang pon takde laa mendalah tu berleluasa digunakan, unless kedai-kedai besar & butik.

Ok, contoh iklan pelik pulak. Bab-bab ubatan kuat ni. erkkk! "Alamak, patah lagi?!" Siap buat sound efect baik punye. Tau kan iklan ape tu.. aku lupe dah. Kalau budak-budak hingusan dengar mesti dia tanye apekah bunyi itu.. betul tak? adehh! Aku yang dengar pon naik malu lah. Kalau dengar sorang-sorang ok lagi, kalau ade orang tua ke ape kat sebelah, erkkkkk.

p/s: kekadang naik nyampaj dengar iklan kat radio...

2 comments:

  1. iklan kat tv lebih berkesan berbanding ngan radio..right?

    ReplyDelete
  2. iklan mat salleh lagi la pelik2, hehehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails